artikel

Rapporter från nämnder, styrelser och bolag

Rapporter, fjärde kvartalet 2015

 

Socialnämnden (Katina Apelqvist, ordförande)

Vi tar beslut för att införa e-hälsa. I arbete med e-hälsa strävar vi efter att förbättra människors hälsa, delaktighet och självständighet och att bidra till goda arbetsförhållanden för personal i vård och omsorg. Välfärdsteknologi. Men också att ta ”Strategi – Bättre liv för sjuka äldre”. Vi startar att avveckla enheten Aspen på Hedgården pga dåliga oändamålsenliga lokaler för äldrevård, enl. Arbetsmiljöverket.

Vi inför ”Hemtagningsteam”, utredande hemtjänst inom äldreomsorgen. Vi upphäver Intraprenadavtalet med Gunillahem pga att ledningsfunktionen förändrats. Vi beslutar att barn- och ungdomsperspektivet skall genomsyra socialnämndens verksamheter och att rutiner skall upprättas för samarbete mellan BUoK och nämnden. Vi beslutar att Gällivare kommun är med i satsningen på ett hus för kvinnor utsatta för våld, i Luleå. Vi arbetar nu för att nämnden skall ha kontaktpolitiker ute i verksamheterna.

 

Miljö- och Byggnämnden (Iris Dimitri, vice ordförande)

I nämnden tas mest rena myndighetsbeslut. Ibland har vi i majoriteten fattat beslut som S har försökt fördröja på osakliga grunder, t ex beslutet om riktlinjer för Husvagnsparkeringen i Ritsem. Det beslutet var nödvändigt pga plan- och bygglagen samt ur brandsäkerhetssynpunkt. Iordningsställandet i Ritsem samt riktlinjer för campingenheter har tagits väl emot av berörda parter. Vi har haft besök av LKAB:s miljöenhet som informerat om gruvindustrins påverkan och vilka kontroller samt åtgärder företaget vidtar. Nämnden hade möjlighet att ställa frågor kring detta.

I somras gjorde arbetsutskottet en ”inspektionstur” i samhället. Några olika objekt besöktes för att se verkliga förhållanden och framtida utvecklingsområden.

Nämnden har beslutat att utöka antalet byggnadsinspektörer: en till kommer att rekryteras och sker utifrån att många byggprojekt kommer att påbörjas under år 2016. Nämnden behöver ingen utökad ram eftersom denna tjänst kan direkt påföras samhällsomvandlingen, vilket innebär att tjänsten bekostas av LKAB. Nämnden har beslutat att bjuda in David Berggård från Länstyrelsen för dialog med anledning av samhällsomvandlingen. Vi har också som målsättning att inom LKF hitta samverkan för utbildning till ledamöter i nämnden. Mikaela Peltz har avsagt sig uppdraget i nämnden och David Väyrynen har tillträtt som ersättare och ersättare i arbetsutskottet.

 

Barn-, utbildning- och kulturnämnden (Karl-Erik Taivalsaari, vice ordförande)

Vänsterpartiet har under vår första år i styret för BUoK varit med och beslutat om följande satsningar: ändra på arbetsformen med att börja hålla våra möten ute på våra skolor och andra verksamheter (vi ville träffa och se dom i deras vardag vi fattar beslut om!); genomförde en köttfri dag på skolmatsedeln (blivit riktigt bra tack vare all mediauppmärksamhet och den höjda medvetenhet och kunskapen i alla diskussioner); mer personal på fritids (vi har haft för stora grupper och lite personal); utomhuskläder till förskolepersonalen (hur många år har inte män haft och sett fria arbetskläder som helt naturligt!); lågstadiesatsning (delvis med statliga pengar) med sju tjänster; stor satsning på moderna lärverktyg (smart boards, bärbara datorer till personal och alla högstadieelever); inköp av nya böcker; införande av ett Ungdoms- och kulturutskott (för att säkerställa att dessa frågor inte försvinner) och införande av fasta ”husvikarier” (innebär att de större skolorna får två fast vikarier och de mindre skolorna en). Vi fick i dagarna presenterad en stor medarbetarenkät från alla våra verksamheter inom skola, barnomsorg och kultur. Under mina snart 30 år har jag inte sett en så markant förbättring av en enkät! Personalen upplever att de har större inflytande, bättre delaktighet, ökad trygghet och bättre arbetsmiljö totalt sett. Vi beslutade då att uppmärksamma resultaten och den högre svarsfrekvensen och därmed bjuda all personal på julfika.

 

Kommunstyrelsen (Jeanette Wäppling, ordförande)

Mycket av arbetet i KS består för närvarande av samhällsplanering och den akuta flyktingsituationen. Planering för bostäder pågår, där det nu är klart med flera detaljplaner och exploatörer för flera bostadsområden. Förhoppningsvis börjas det byggas bostäder under nästa år. När det gäller Verksamhetslokaler pågår fortfarande förhandlingar om ersättningsnivåer med LKAB. Planering av dessa pågår dock parallellt. En integrationsplan har arbetats fram och tas upp på nästa KS för beslut.

Vi i kommunledningen har varit och träffat alla Landsbyggdsviljor för att höra vad de har på gång på landsbygden och kan behöva stöd till. Vi har även gjort företagsbesök och deltagit i olika dialogmöten med företagare. Planen är att under nästa år även besöka kommunala verksamheter.

 

SoT-nämnden (Jonny Johansson, ordinarie ledamot)

Vi är många nya här och det fanns mycket att lära, men nu känns det som att vi börjar vara på banan. Ett av dom största projekten i år är ombyggnationen av Karhakkaområdet där både vatten och avloppsrör bytts. Stort projekt som gått relativt smärtfritt, men vissa delar ser man i efterhand kunde gjorts bättre. Vi har även tagit ett flertal beslut om sänkningar av hastighet kring dagis och förskolor. Inte alltid så populärt, men känns väldigt viktigt att få säkrare vägar för barnen. Det som diskuteras mycket är underhållsskulden för fastigheter i kommunen, som det skrivits i tidningarna om. Inte det lättaste med en pågående samhällsomvandlig och kommande rivningar i Malmberget. En svår och kostsam fråga vi måste lösa.

 

Matlaget (Ove Haarala, vice ordförande)

Matlaget har haft träffar med kommunledningen om framtiden den 23/11 och 2/12 om vårt läge idag, Vi har diskuterat samarbete idag med Skolan, Soc, NLL, och hur kommunikation skall förbättras i framtiden. En utredning skall göras från K-ledningen i samarbete med Matlaget, som bör titta på produktionskök Soc. Skola? Landsbygden? Konsult för utredningen har träffat Matlagets ledning, samt delar av Kommunledningen.

 

Top bostäder (Stig Eriksson, ordförande)

Inom Top så är frågan om nybyggnation av hyreslägenheter den mest prioriterade frågan. Förhoppningarna är att vid nästa styrelsemöte den 10 december kunna ta beslut om byggnationer på kvarteren Hasseln och Dansaren, i första hand Dansaren där allt är klart. Totalt rör det sig om ca 45 nya lägenheter. Styrelsen hoppas att allt är klart med LKAB om dessa byggnationer till styrelsemötet. I annat fall är det troligt att styrelsen ändå tar beslut om byggnation på Dansaren. Styrelsen har också gett i uppdrag till verksamheten att fortsätta planeringen för ytterligare lägenheter i centrala delar av Gällivare. Top har också av kommunledningen fått uppdrag att se över alla möjliga lokaler som kan tänkas användas till migrationsboende eller för ensamkommande flyktingbarn. I detta ingår också att se över möjligheterna att bygga upp modulhus som även kan vara boenden för ungdomar. Styrelsen har vid förra mötet beslutat att 10% av förturslägenheter skall fördelas till ungdomar mellan 18 – 23 år. Det rör sig om cirka 25 lägenheter/år.

Kopiera länk