Sommaraktiviterer
Matfestivalen
Vi var med på matfestivalen på Nunisparken.
Recept av det vi bjöd på:
Vegansk tacopaj
Ingredienser
250 g torkad sojafärs (blir dubbel mängd efter blötläggning)
1 tetra krossade tomater
2 lökar
en halv kork Liquid smoke (liten flaska med gyllenbrun vätska)
2 msk soja
rapsolja
1 påse tacokrydda
1 vegansk ost
salt, peppar
Deg:
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
125 g rumstempererat mjölkfritt margarin
- Förbered pajdegen. Skär margarinet i småbitar och smula det smått med mjölet. Häll i vatten och forma till en boll. Ställ täckt i kylen.
- Blanda sojafärsen med dubbel mängd kokat vatten. Låt svälla 10 minuter. Pressa ut vätskan med hjälp av en tät sil och en slev. Slå på ugnen på 250 grader.
- Stek löken och sojafärsen i rapsolja. Sojafärsen innehåller inget fett, så var beredd på att hälla på mer olja. Färsen får inte mycket till färg, så stek inte i onödan. Blanda Liquid smoke och soja i ett drickglas till hälften fyllt med vatten. Häll det över färsen och låt koka in.
- Häll på krossade tomater och tacofärs. Salta och peppra vid behov.
- Tryck ut pajdegen i oljan rund form och förbaka i 10-12 minuter.
- Häll på färssåsen och lägg ut veganosten i halvcentimeterstora bitar. (Den smälter inte på samma sätt som vanlig ost.)
- Ta ut pajen ur ugnen efter 30 minuter. Servera med nachos, sallad och kanske tacosås.
Rödbetshummus
8 meddelstora rödbetor
800 g kikärtor (2 burkar)
Olivolja
Salt o peppar
Citronjuice
Koka rödbetorna mjuka. Spola under kallt vatten och skala. Mixa rödbetor och kikärtor med en skvätt olivolja i en matberedare. Smaka av med salt o peppar samt citronjuice. Mixa ev lite till.
Färdig att servera.
Stinas (fast egentligen Leilas) rabarbersaft
Ingredienser
- 1 kg rabarber
- 1,5 l vatten
- 4,5 dl strösocker (jag tog bara 2 dl socker och det räckte gott o väl)
- 1 st citron, saften
Gör så här
- Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
- Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
- Häll upp saften i tillbringare eller flaska
Fröknäcke
Risenta Fröknäcke med chiafrön. Bakmix.
Man tillsätter kokt vatten och lite olja. Kostar ca 40 kr och då blir det 2 plåtar
Sommarmarknaden
Vi var med på sommarmarknaden, där vi bl.a. lottade ut en tavla av Ulla Vikman