artikel

Sommaraktiviterer

Matfestivalen

Vi var med på matfestivalen på Nunisparken.

Recept av det vi bjöd på:

 

Vegansk tacopaj

 Ingredienser

250 g torkad sojafärs (blir dubbel mängd efter blötläggning)

1 tetra krossade tomater

2 lökar

en halv kork Liquid smoke (liten flaska med gyllenbrun vätska)

2 msk soja

rapsolja

1 påse tacokrydda

1 vegansk ost

salt, peppar

Deg:

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

125 g rumstempererat mjölkfritt margarin

 

  1. Förbered pajdegen. Skär margarinet i småbitar och smula det smått med mjölet. Häll i vatten och forma till en boll. Ställ täckt i kylen.
  2. Blanda sojafärsen med dubbel mängd kokat vatten. Låt svälla 10 minuter. Pressa ut vätskan med hjälp av en tät sil och en slev. Slå på ugnen på 250 grader.
  3. Stek löken och sojafärsen i rapsolja. Sojafärsen innehåller inget fett, så var beredd på att hälla på mer olja. Färsen får inte mycket till färg, så stek inte i onödan. Blanda Liquid smoke och soja i ett drickglas till hälften fyllt med vatten. Häll det över färsen och låt koka in.
  4. Häll på krossade tomater och tacofärs. Salta och peppra vid behov.
  5. Tryck ut pajdegen i oljan rund form och förbaka i 10-12 minuter.
  6. Häll på färssåsen och lägg ut veganosten i halvcentimeterstora bitar. (Den smälter inte på samma sätt som vanlig ost.)
  7. Ta ut pajen ur ugnen efter 30 minuter. Servera med nachos, sallad och kanske tacosås.

Rödbetshummus

8 meddelstora rödbetor
800 g kikärtor (2 burkar)
Olivolja
Salt o peppar
Citronjuice

Koka rödbetorna mjuka. Spola under kallt vatten och skala. Mixa rödbetor och kikärtor med en skvätt olivolja i en matberedare. Smaka av med salt o peppar samt citronjuice. Mixa ev lite till.
Färdig att servera.

Stinas (fast egentligen Leilas) rabarbersaft

Ingredienser

Gör så här

  1. Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
  2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
  3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska

 Fröknäcke

Risenta Fröknäcke med chiafrön. Bakmix.

Man tillsätter kokt vatten och lite olja.  Kostar ca 40 kr och då blir det 2 plåtar

 

Sommarmarknaden

 

Vi var med på sommarmarknaden, där vi bl.a. lottade ut en tavla av Ulla Vikman

Marknaden
Kopiera länk