artikel

Måltidspolicy i Gällivare kommun

 

Motion

Gällivare kommun har under de senaste åren arbetat med projektet ”Matglädje” som en del i att förbättra måltiden i skolan. Ett projekt som visat sig vara mycket lyckosam och ett projekt som nu behöver en fortsättning i alla skolor. Men projektet ”Matglädje” är enbart en del i en bra, näringsrik och väl sammansatt måltid för våra barn och gamla.

 

I många kommuner har man politiskt beslutat om en måltids- eller matpolicy som ger en god, näringsrik och kvalitativ måltid. En bra lunch, ett mellanmål eller en frukost som ger barnen eller den gamla en näringsrik måltid serverad i en miljö som andas matglädje stärker både barn och gamla. Gällivare kommun saknar idag en måltidspolicy vilket kan försvåra för vårt matproducerande företag Matlaget.

 

Vänsterpartiet i Gällivare tror att kommunen har allt att vinna genom en politiskt förankrad matpolicy. Vi menar att det är viktigt att kommunen talar om hur kvalitetskraven på maten skall säkerställas likväl som vilka miljöhänsyn skall tas vid upphandling av såväl råvaror som frysta varor. Det är också viktigt att se över hur vi skall klara av att upphandla närproducerat och vad kan räknas som närproducerat.

 

Vid framtagandet av en Måltidspolicy bör alla berörda parter finnas med.

 

Vänsterpartiet yrkar:

 

– att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att verka för en matpolicy i Gällivare kommun.

 

 

 Gällivare den 1 februari 2013

 

 

Jeanette Wäppling )v)                                                    Stig Eriksson (v)

 

Kopiera länk