artikel

socialnämnden torsdag 7 maj

Vi tog beslut om höjningar en hel del taxor: Vård & omsorg, trygghetslarm, kostavgifter, förbrukningsartiklar,

 Torsdag kväll, sitter framför burken och försöker få ihop något efter en lång dag i socialnämnden.
Kom hem halv sju, har ätit  sen middag och slöat framför den andra burken.

Från nämnden kan rapporteras att vi  diskuterade föreningsbidrag med anledning av att BRIS Nord och AA i Gällivare ansökt om föreningsbidrag. Detta gav upphov till en diskussion som vi haft tidigare om vilka föreningar som ska kunna erhålla bidrag av Soc. FMD har ju inte ansökt på några år då de ej uppfyller kriteriet ”att bedriva verksamhet i Gällivare kommun” i den mening att FMD inte har en aktiv förening i kommunen.
Däremot har FMD i likhet med BRIS Nord verksamhet inom kommunen. Barn från Gällivare har möjlighet att ringa BRIS och gör det. Föräldrar som är oroliga över sin ungdomar kan kontakta företrädare för FMD i Gällivare. Vänsterpartiet lyfte frågan om konsekvens i besluten, får BRIS så ska  även FMD ha möjlighet att få stöd.
Så vi beslutade att se över riktlinjerna med tanke på föreningar som inte finns i Gällivare men har verksamhet inom kommunen.
Nä nu ger jag mig, skriver klart imorgon fredag.

Vi tog beslut om höjningar  en hel del taxor: Vård & omsorg, trygghetslarm, kostavgifter, förbrukningsartiklar,
avgifter boende, avlastningsavgifter och några till  för 2009 och 2010 Ska höjas från den 1 juli i år. Nu är vi inne i de dåliga tiderna då inte vår gemensamma kassa räcker till för allt och vi måste inleda  en tid av neddragningar.
Vilket också ger avtryck på driftbudgeten för 2010. 2,8 miljoner i spar, 1,3 milj på taxorna enligt ovan. Vi drar vidare ner på föreningsbidraget med 25 % vilket ger 125.000:-. Arbetskläder för våra anställda  ger 140.000:- i ramen och 750.000:- i indraget engångsanslag. Arbetskläder som våra anställda, till skillnad från män t.ex. inom Sot-förvaltningen och inom industrisektorn, måste bekosta själv. Detta är inte rätt och vi måste så fort det är möjligt ekonomiskt  fullfölja våra intentioner i frågan. På Älvgården har de anställda fått arbetskläder, vi fick en rapport om hur det gått och får en slutrapport i höst. Så mycket kan sägas, inte alls oväntat att det är uppskattat av de anställda och dessutom de boende och deras anhöriga varit positiva.
Vad beträffar ekonomin så kommer det nya dystra prognoser. Vi ska spara 4,3 milj. 2011 och det kan nog befaras att det blir mer och då kan det ge konsekvenser bland personalen. Tyvärr. Nu är det inte lätt att vara politiker. Dessutom känns det för mig åtminstone att det går för fort och jag skulle vilja hitta en utväg där vi får tid på oss att få fram bra beslutsunderlag med fullständiga konsekvensbeskrivningar. Allt för att minska risken för dåliga beslut. En liten kommun som Gällivare ändå är har svårt att samla i ladorna för de dåliga åren.
Som arbetslös på 90-talet så gjorde vi i min familj så att vi drog ner på alla investeringar som inte var nödvändiga. Nödvändiga hushållsmaskiner och en bil som fungerade var prio. Allt annat fick vänta på bättre tider. Vi övervintrade helt enkelt. Det skulle även en kommun kunna göra. Åtminstone använda de investeringsmedel som kan undvaras till att köpa sig tid för genomtänkta beslut. Vore det nöjligt?

Tycko

Kopiera länk