artikel

VU Partistyrelsen

Partistyrelsen: Nytt verkställande utskott valt På fredagseftermiddagen utsåg partistyrelsen ett nytt verkställande utskott. Det består, förutom partiordförande Lasse Ohly,
Partistyrelsen:
Nytt verkställande utskott valt
På fredagseftermiddagen utsåg partistyrelsen ett nytt verkställande utskott. Det består, förutom partiordförande Lasse Ohly, av Anki Ahlsten, Alice Åström, Camilla Sköld Jansson, Kalle Larsson, Mats Einarsson och Marianne Ericsson.

Valda till verkställande utskott för vänsterpartiet den 27 januari

Förste vice ordförande

namn: Alice Åström
ålder: 46 år
hemort: Vaggeryd
arbetar med: Riksdagsledamot

– Jag arbetar för att skärpa rättsäkerheten i Sveirge och stärka individens rättigheter. Det krig mot terrorismen som regeringar över hela världen inlett har inneburit inskränkningar i mänskliga rättigheter och rättssäkerheten. Sverige är tyvärr inget undantag. Att försvara och utveckla de demokratiska fri- och rättigheterna är en aktuell och viktig fråga.

– Jag tror jag har mina föräldrar att tacka för att jag kommit så här långt. Eftersom de är döva lärde de mig aldrig att vara tyst. När jag växte upp fick jag prata hur mycket jag ville.

Andre vice ordförande

namn: Camilla Sköld Jansson
ålder: 45 år
hemort: Östersund
arbetar med: Riksdagsledamot
uppdrag: Ordförande i feministiska rådet i riksdagsgruppen

– Nu gäller det att gå ut och driva opinion kring vår valplattform. Till att börja med ska vi berätta vad de 200.000 nya jobben i offentlig sektor innebär i fråga om konkreta förbättringar i välfärden, till exempel i äldreomsorgen i en kommun. Det handlar om ett vägval för Sverige, om ett steg på vägen till arbete åt alla, en fungerande välfärd och kvinnors villkor. Det är värt att satsa på. Det vi inte har råd med är arbetslösheten.

– Mina politiska uppdrag och mina två tjejer fyller nästan all min tid. Annars gillar jag att åka skidor, fiska och vara ute i skog och mark.

Partisekreterare

namn: Anki Ahlsten
ålder: 53 år
hemort: Stockholm/Östersund
arbetar med: Biträdande partisekreterare
uppdrag: Sekreterare i KABEP, arbetsgruppen konsten att bygga ett parti

– Jag ska som partisekreterare jobba för att föra tillbaka glädjen i att vara Vänsterpartist. Det har varit en tung period vi nu lägger bakom oss, men nu gäller det att vi kommer ut och får diskutera politik. Vi har ett starkt stöd för den rättvise- och välfärdspolitik vi driver. En stor utmaning är att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Jag är en ganska vanlig människa som nu fått ett väldigt viktigt och roligt uppdrag. Men som fotbollsälskare och Djurgårdare hoppas jag att jag även får tid att följa med Lasse på några av matcherna när säsongen drar igång.

Ledmöter:

namn: Kalle Larsson
ålder: 36 år
hemort: Stockholm
arbetar med: Riksdagsledamot
uppdrag: Styrelseordförande i tidningsföreningen Norrskensflamman

– Jag är stolt över att vi lyckats driva igenom den tillfälliga asyllagen, vilket innebär att nästan 5.000 personer redan fått stanna i Sverige. Men det återstår mycket att göra, inte minst i valrörelsen. Den kriminalisering av muslimer som folkpartiet ägnar sig åt sätter mänskliga rättigheter och humanism på undantag. Det är viktigare än någonsin att vi står upp för allas lika värde, inför lagen såväl som inför rasistiska strömningar.

– Även i sommar kommer jag att se till att få tid till att fjällvandra, som jag gör varje år. Vi får se om det blir de svenska eller norska fjällen, eller kanske både och.

namn: Mats Einarsson
ålder: 46 år
hemort: Botkyrka
arbetar med: Riksdagsledamot
uppdrag: Medlem av Europarådets parlamentariska församling (gruppledare för vänstergruppen UEL), styrelseledamot i Republikanska föreningen och tidningsföreningen Norrskensflamman

– Det ska bli oerhört spännande att vara med att leda partiet i en av de viktigaste valrörelserna någonsin. Vi har betydligt bättre förutsättningar att både säkra vänstermajoriteten och flytta fram våra egna positioner än många tror.

– I riksdagen arbetar jag med författningsfrågorna i KU och i partiet har jag ofta blivit den som intresserat mig för organisation och stadgar. Hemmavid har vi sex katter, abessinier, som kan beundras på kattutställningar ibland.

namn: Marianne Ericsson
ålder: 47 år
hemort: Huskvarna
arbetar med: Fölkhögskollärare och ombudsman
uppdrag: Lanstings- och kommunalpolitiker

– Mina erfarenheter som fritidspolitiker kommer att bli viktiga i VU. För mig är det kvinnopolitiska perspektivet centralt. Som ombudsman har jag god kännedom om hur den politiska vardagen i ett distrikt ser ut.

– Jag brinner för folkbildningen och började redan som 16-åring hålla i studiecirklar. Jag är en positiv person som ser möjligheterna och inte i första hand problemen. Utöver detta gillar jag kläder. Som före detta frisör gillar jag att skapa och jobba med händerna.

Vald på kongressen:

namn: Lasse Ohly
ålder: 49 år
hemort: Stockholm
arbetar med: Riksdagsledamot
uppdrag: Styrelseledamot i Djurgården bandy

– Jag har arbetat med fackliga frågor under min tid på SJ, och fortfarande är rätten till jobb och rättigheter på jobbet en av de frågor som ligger mig närmast om hjärtat. Nu väntar turnerande i landet så att jag får komma ut och prata om vår politik inför valet.

– Det är min roll som pappa som är den viktigaste i mitt liv. Jag och Felicia och Max ägnar mycket tid åt idrotten, särskilt Djurgårdens matcher så klart, som jag sällan missar.

Kopiera länk