artikel

”Tänk själv”, en solig dag i april

Idag när jag, på väg till Vänserpartiets lokaler, gick och njöt av den fina soliga vårdagen, så passerade jag de orden igen……
På min väg hit går jag förbi en liten byggnad – jag tror det är en pumpstation – där det står med stor text, ”TÄNK SJÄLV!”.
Dessa två ord läser jag varje gång jag går förbi och det får mig varje gång att känna en glädje över att få denna påminnelse.

Det är ju så viktigt att våga ”tänka själv”. Som vuxen ska man våga tänka själv, fastän det är svårt i dagens samhälle där ”någon” påstår sig veta vad vi tycker, behöver och vad vi bör tänka.

Det finns en ”osynlig makt” som anser sig förstå sig på oss, bättre än vi själva faktiskt. Den makten vet vad vi behöver i våra hem, hurudana bilar vi absolut måste ha, hur vi skall klä oss för att bli självständiga personer m.m.

Men det går vi väl inte på, det är ju inom oss vi skapar vår identitet. Inte kan väl t ex kläder påverka mitt ”Jag”.
Det är ju ett inre, ständigt pågående arbete som resulterar i vem jag är.
Vid ett tillfälle för drygt 25 år sen, då min äldste son var liten, satt vi några förädrar och talade om barn o barnuppfostran.
Jag ansåg då att man inte skulle påverka sina barn så mycket utan de skulle få tillfälle att skapa sig en egen uppfattning om saker o ting.
Då sa en äldre förälder till mig, ”ja, om inte du påverkar dina barn så gör någon annan det”. Dessa kloka ord fick mig att tänka till och ändra uppfattning, jag har försökt komma ihåg det under mina barns uppväxt.

Visst är det sant. Vi vuxna ska vara bra förebilder för våra barn och påverka dem till att bli trygga vuxna som tänker själv utifrån ett humant perspektiv.

I dialoger kan man komma långt, och på så sätt forma en framtid och ett samhälle där det finns utrymme för var och en och där man respekterar varandra även om man inte alltid tänker och tycker likadant.
Det är aldrig fel att framföra sina tankar, även om det inte alltid är så att omgivningen delar dessa tankar med en. Ibland ändrar man sig när man hört vad och hur någon annan tänker, och ibland utvecklas helt nya tankar.

Nog tänkt för idag
Ha en bra solig ”tänkdag”
/ Terttu

Kopiera länk